Een betonvloer wordt gewapend om de krimpbelasting die in het beton optreedt op te vangen en om te voldoen aan de vereiste constructieve belasting.

Netwapening wordt voorafgaandelijk aangebracht. Er zijn diverse wapenings-matten beschikbaar met verschillende diameter (5mm, 6mm, 8 mm...).
Voor extra belaste vloeren wordt een dubbele wapening gebruikt, eventueel met bijlegwapening.

Beton kan versterkt worden met staalvezels wat een goede weerstand biedt tegen schok- en stootbelastingen. Staalvezels worden in het beton gemengd, er zijn bijgevolg geen voorafgaande werken nodig voor de wapening.

Polypropyleenvezels kunnen toegepast worden in combinatie met net- of staalvezelwapening maar kunnen deze niet vervangen. Toch bieden zij een grote meerwaarde.
Soms vertoont vers beton reeds in de eerste uren na het gieten beschadigingen in de vorm van oppervlaktescheuren. Deze zijn het gevolg van de lage treksterkte en de geringe rekcapaciteit van beton. Om dit nadeel te verhelpen werden kunststofvezels ontwikkeld voor de versterking van cementgebonden producten in de plastische fase.

Bijkomende voordelen zijn dat zij de taaiheidsfactor van het beton verhogen (10% hogere buigbelasting) en dat de vochtindringing tot 50% kan gereduceerd worden.
wilgo_bewapening2
© Wilgo bvba - All Rights Reserved - Created by vk-design
kraanklein